Zpět na články

Důležité začátky

Chtěla bych Vám na stavbě Národního divadla přiblížit, jak jsou důležité konstelace v době započetí nějaké věci nebo události.

Důležité začátky

Chtěla bych Vám na stavbě Národního divadla přiblížit, jak jsou důležité konstelace v době započetí nějaké věci nebo události.

Všechno má svůj začátek a od něj se odvíjí další pokračování započaté věci. Jak důležité jsou tyto okamžiky si většinu uvědomíme až zpětným ohledem na události, které pak následovaly. Důležitou kapitolou jsou stavby, které musí vydržet mnohdy i staletí. Proto se v minulosti začátek žádné důležité stavby neobešel bez horoskopu.

Dne 16.května 1868 byly položeny základní kameny (bylo jich víc) na stavbu Národního divadla. Tento den tak tvoří Nativní horoskop Národního divadla. Zdá se, že na stanovení tohoto významného dne se astrolog nepodílel, protože Slunce s Merkurem byly v konjunkci s ničivou stálicí Algol a nabíhaly do opozice na Saturn. Tyto konstelace mohly způsobovat destrukci stavby a také mohly zpožďovat výstavbu. Naštěstí Luna ve znamení ryb, byla příznivě aspektovaná Plutem v býku (v té době ještě nebyl objeven) a Venuší s Uranem v raku. Luna představuje v mundální astrologii lid. Propojením s Venuší a Uranem v raku určitým způsobem manifestovala touhu lidí po objevování nových kulturních zážitků a určité uvolnění ve společnosti. Svým zapojením do občanských sdružení chtěli lidé prosazovat své zájmy ve státě, což odpovídá tématům národního obrození. Pluto s Lunou v sextilu představují plodné tvůrčí a umělecké síly, využité při výstavbě divadla. Dále je v horoskopu silné zastoupení planet v ohnivém znamení berana. Tyto planety jsou však trochu oslabeny a jejich ohnivé energie se tak nemohou naplno projevit. Možná to naznačuje, že by mohl být v budoucnu problém s požárem střechy (beran představuje hlavu). V beranu stojí Jupiter v konjunkci s Chíronem ( zranitelné místo) a Mars je volnou konjunkci od Neptuna oslabený (voda dusí jeho oheň).

Střecha byla stavěna v roce 1877. V tomto roce se sešlo poměrně hodně pomalých tranzitů, které aspektovaly nativní planety v horoskopu Národního divadla. Tranzitní Pluto přecházel nad nativním Sluncem a Uran tvořil kvadraturu na toto Slunce. Tyto tranzity naznačovaly, že střecha bude muset být rekonstruována po nějaké náhlé události. Dokresluje to i zatmění Luny nad nativním Jižním lunárním uzlem, které nastalo 23. srpna 1877. Toto zatmění tvořilo kvadratury na Saturn a Slunce. Vytvořil se tak velký kříž. Při zatmění nad Uzly došlo k "vypálení bodů" na ekliptice, které mohly být při tranzitu pomalé planety aktivovány, což představoval Pluto, který v době požáru stál na 29:16 býka a tvořil kvadraturu na Lunární uzly. Mars, který představuje oheň, byl na podzim tohoto roku retrográdní a dlouhodobě byl v konjunkci se Saturnem a společně procházely nad nativní Lunou v rybách. Světla (Slunce s Lunou), která představují životnost stavby, tak byla v tu dobu silně oslabená a pro střechu byly vyhlídky nevalné.

Divadlo bylo slavnostně otevřeno 11.června 1881. Tento významný den tak tvořil další začátek a nový horoskop divadla. V tomto horoskopu nabíhala Luna do opozice se Sluncem v ose tranzitních Lunárních uzlů. Hned následující den po otevření nastalo zatmění Luny, což předznamenávalo neblahé události, které následovaly při dodělávkách.

Divadlo bylo otevřeno na počest návštěvy korunního prince Rudolfa. Potřebovalo ještě dodělávky a v jejich průběhu propukl 12. srpna 1881 požár, který zničil střechu, jeviště a hlediště. Když se podíváme na tranzitní horoskop pro tento den, vidíme, že tranzitní Mars (oheň) a Pluto jsou ve volné opozici se Saturnem (destrukce stavby) a Pluto navíc zaktivoval kvadraturami osu nativních Lunárních uzlů. Jupiter s Chíronem tranzitovaly nad Sluncem a nad Algolem a nabíhaly rovněž do opozice se Saturnem (při negativních aspektech Mars - Saturn nebo Jupiter - Saturn často dochází k požárům). Luna v podvečerních hodinách (18:37), kdy byl zjištěn požár, vstoupila do ohnivého znamení berana. To vše ukazovalo na oslabení a na destrukci v oblasti slabých míst v horoskopu. V tranzitu Severní uzel tvořil kvadraturu k nativní Luně a v primárních direkcích namísto Severního uzlu tvořil kvadraturu k Luně Saturn a současně nad ní přecházel Jižní uzel. Poškození Luny odpovídalo i velkému celonárodnímu smutku. Po smutku se však zvedla obrovská vlna solidarity a na sbírkách se sešlo velké množství peněz na opravu divadla. Národní semknutí a víru lidu vidíme v dlouhodobém tranzitu Neptuna v sextilu na Lunu.

Znovuobnovené Národní divadlo bylo nově otevřeno 18. listopadu 1883. Tento nový horoskop odráží sepětí lidu (Luna) a vládnoucích špiček (Slunce) na znovuobnovení divadla jako kulturního symbolu národa. Luna zde stojí ve svém znamení raka a tvoří trigon na Slunce s Merkurem ve štíru. Napadá mě metafora jako bájný fénix (štír) povstalo divadlo z popela. I další planety tvoří příznivé aspekty. Jupiter je v sextilu se Saturnem, což dává stavbě dlouhou životnost a pevnost. Mars s Jupiterem ve Lvu dávají stavbě pevnost a dlouhodobou životnost (lev pevné znamení). Jejich trigon na Venuší symbolizují dramatické umění na vysoké úrovni.

Tranzity pro tento den v horoskopu položení základního kamene jsou velmi příznivé. Jupiter tvoří trigon na Jupiter a také na Saturn. To jsou pro životnost stavby jedny z nejlepších aspektů. Uran tvořil trigon na Slunce s Merkurem jako symbol nového začátku a Severní uzel je v sextilu na Severní uzel - nová etapa. Mars v kvadratuře na Pluto ukazuje na to, že při rekonstrukci byly nutné hluboké zásahy do původní stavby a v budoucnu možná ještě nějaká rekonstrukce bude potřeba. Slunce s rozdílem jednoho stupně je v opozici na Slunce v nativitě, což naznačuje, že nová stavba vychází z principu staré, ale je zde dbán větší důraz na bezpečnost stavby (štír obrana).

Někdy bereme okamžiky začátků důležitých věcí na lehkou váhu a neuvědomujeme si, že jsou pro další vývoj událostí tak důležité. Vždyť v počátku je vždy obsažen i následek.

Sdílet na Facebooku
Jana Vavřínová

Jana Vavřínová

Zdraví v horoskopu Astrologické poradenství Zahradničení s hvězdami

Poskytuji služby v oblasti astrologického poradenství. Zpracovávám horoskopy nativní, progresivní, partnerské, okamžiku atd. Snažím se skrze horoskop osvětlit Vaše momentální nastavení, abyste pochopili situace, které se Vám právě dějí.

Podobné články

Na vlastní kůži

Všechny prožité události v nás zanechají otisk, který nás formuje

Červen, čas bilance a prověrek

Astrologie a horoskopy

Tento měsíc bude přát každému otevřenému srdci zkusit něco nového. A to by jej mohlo přivést k zásadnímu poznání, že pohotová reakce ať už myšlenková nebo fyzická, na to, co život přináší...

Horoskop na dnes
Přidej si Zverokruh.cz na plochu! Přidat na plochu