Zpět na články

ČERVENEC - ZAHRADNICKÝ KALENDÁŘ

Fáze Luny a energie dalších planet v kalendáři využijeme pro optimální výsadbu, sklizeň a práce na zahradě.

ČERVENEC - ZAHRADNICKÝ KALENDÁŘ

1. až 3. července

V tyto dny prochází ubývající Luna ohnivým znamením berana. Plodové dny můžeme využít ke sběru a zpracování dozrálých plodů, jako jsou jahody, třešně atd. Také vylamujeme boční výhony rajčat a prohlédneme listy paprik, okurek, nebo cuket jestli nejsou napadeny mšicemi. Slunce je ve vodním znamení raka a přináší větší vlhkost. Ohnivé energie podporuje Mars s Venuší ve Lvu. Můžeme také vylamovat odkvetlá květenství růží. Tento den můžeme dát do květináčků zakořenit odnože jahod. Během měsíce zakoření a můžeme je vysadit na záhon.Pro tyto práce je optimální termín 2.července, kdy je Luna v trigonu s Marsem a Venuší. Prací na zahradě a hlavně střiháním nebo vylamováním, můžeme také ventilovat vnitřní napjaté energie, způsobené napjatými aspekty mezi Marsem, Saturnem a Uranem.

TIP:

Zavařování za ubývající Luny je vhodné z toho důvodu, že voda klesá dolů a zavařeniny nebudou kvasit. To platí i pro stáčení medu a jeho uskladnění, protože bude obsahovat menší procento vody.

3. až 6. července

3. července po jedné hodině odpoledne vstoupí ubývající Luna do zemského znamení Býka. Kořenové dny využijeme pro práci se zemí, okopeme a vyplejeme záhony. Při občasných přeháňkách nebo bouřkách se tak voda lépe vsákne do země. Také projdeme brambory, jestli nejsou napadené mandelinkou bramborovou. Můžeme sbírat rané brambory pro rychlou spotřebu.

6. až 8. července

6. července v noci vstoupí ubývající Luna do vzdušného znamení blíženců. Květové dny jsou ideální pro ošetřování květin a popínavých rostlin. Vylamujeme odkvetlá květenství a zkontrolujeme pevnost opory u popínavých rostlin. Také je vhodný čas pro sběr léčivých rostlin. Vhodný termín je 8. července před polednem (pokud nebude přeháňka), kdy je Luna v konjunkci s Merkurem a nabíhá do trigonu s Jupiterem. Bylinky by měly mít víc světelné energie.

TIP

8. července je vhodný den pro práci se včelkami. Měly by být klidnější a nehlídat tolik svoje území, což podporují i jinové energie blížícího se Novu.

8. až 11. července

8. července po třetí hodině odpoledne vstoupí ubývající Luna do vodního znamení raka. Listové dny jsou příznivé pro práci s rostlinami, pěstovanými pro list, ale také trávník nebo rostliny v jezírku. Sečeme trávník nebo ošetřujeme jezírko. Můžeme také ostříhat špenát pro uskladnění do mrazáku. Když necháme "srdíčko" uprostřed nepoškozené, vyrostou další listy. Pro tyto práce je vhodný termín 8. odpoledne nebo 9. července dopoledne, kdy je Luna v trigonu s Jupiterem.

10. července po druhé hodině v noci nastane NOV a tento den necháme zahradu v klidu.

TIP

Trávník posekaný před Novem, když je voda stažená dolů, bude dorůstat pomaleji. Slunce, Luna a Jupiter ve vodních znameních zvyšují vlhkost a trávník nevyschne.

11. až 13. července

11. července po půl druhé v noci vstoupí dorůstající Luna do ohnivého znamení lva. Plodové dny těsně po novu můžeme využít ještě k zavařování nebo sušení ovoce a zeleniny. Také sklízíme čerstvý hrášek a můžeme ho uskladnit v mrazáku. Pro tyto práce je vhodnější termín 12. července, kdy je Luna v konjunkci s Venuši a Marsem. Plody by měly být sladké a šťavnaté.

TIP

květy rajčat pro své opylení potřebují trochu pohybu, aby vypadl pyl na bliznu. Na záhoně to zajišťuje vítr a včelky nebo čmeláci. Pokud pěstujeme rajčata ve skleníku často větráme, aby pohybem došlo k opylení. Můžeme to podpořit i tím, že s květy jemně zatřeseme.

13. až 15. července

13. července kolem desáté hodiny vstoupí dorůstající Luna do zemského znamení panny. Kořenové dny tak využijeme pro práci se zemí, okopávání, sběru brambor, sklízení česneku a vyjmutí cibulí tulipánů. Také můžeme vysévat mrkev pro pozdní běr. Vitamín C nám v zimě doplní nať cibule sečky, která přezimuje, proto ji vysejeme, aby stihla do podzima dorůst. Pro výsev je ideální termín 13. odpoledne nebo 15. července ráno.

TIP

Jestli je vhodný čas pro sklizeň česneku poznáme podle toho, že polovina natě zežloutla a polehává a narovnává se zkroucené květenství. Vyjmutý česnek necháme ležet na záhoně, aby se zatáhnul. Zahradník mi dal radu, jak předejít vzniku plísně uvnitř palice česneku. Stačí lehce zakroužit natí a uvolnit tak přístup vzduchu dovnitř.

15. až 17. července

15. července okolo půl čtvrté odpoledne vstoupí dorůstající Luna do vzdušného znamení vah. Květové dny využijeme pro ošetření květin a odstranění odkvetlých květenství. Pokud máme dorostlý květák nebo brokolici, je vhodný čas ke sběru. Můžeme také vysévat semena kopru, keříčkových fazolí nebo dvouletek, jako jsou například macešky, sedmikrásky, zvonky, hvozdík čínský. Vhodný termín pro výsev je 15. července odpoledne. Pokud za dorůstající Luny nařežeme brzo ráno kytici květin, zůstane ve váze dlouho svěží.

TIP

Popínavé růže je vhodné po odkvětu zmladit, aby byly olistěné a kvetly po celé délce. Polovinu starých výhonů zkrátíme na délku 30 cm. Ve druhém roce to uděláme s druhou polovinou výhonů. Můžeme využít termín 15. července odpoledne, když je Luna v trigonu s Plutem, což podpoří regeneraci rostliny po zmlazení.

17. až 19. července

17. července před osmou hodinou večer vstoupí dorůstající Luna do vodního znamení štíra. Listové dny využijeme pro posečení trávníku, vyčištění jezírka a také můžeme přeházet nebo založit kompost. Energie štíra podporuje tlení zbytků rostlin a následnou přeměnu v humus. Také můžeme vysévat semena ledového salátu, který poroste pomaleji a nevyžene rychle do květu. Po ránu sklízíme listy špenátu. Vhodný termín pro zmíněné práce nebo výsev je 19. července dopoledne, kdy Luna nabíhá do trigonu se Sluncem a je v sextilu s Plutem.

19. až 21. července

19. července večer vstoupí dorůstající Luna do ohnivého znamení střelce. Plodové dny jsou vhodné pro sběr zralých rajčat, malin, borůvek, okurek pro rychlou spotřebu. Tento den bychom také mohli vysázet sazenice jahod. Rajčatům vylamujeme boční výhony a ve skleníku zatřeseme květy aby pyl vypadl na bliznu. Vhodný termín pro výsadbu je 21. července navečer, kdy Luna nabíhá do trigonu s Venuší a Marsem ve lvu a do sextilu s Jupiterem. Teplé energie Jupitera podpoří velikost plodů a Venuše přeměnu živin ve šťávách při fotosyntéze na cukry. Mars dodá potřebnou energii pro růst sazenic.

21. až 23. července

21.července před půlnocí vstoupí dorůstající Luna do znamení Kozoroha. Kořenové dny přejí práci se zemí, sklizni brambor pro rychlou spotřebu, kedluben nebo mladé mrkve. Můžeme také vyset ředkvičky pro letní sklizeň. Pro tyto práce využijeme 22. července brzy ráno.

24. až 26. července

24. července kolem půl druhé v noci vstoupí dorůstající Luna do vzdušného znamení Vodnáře a po půl čtvrté ráno nastane úplněk. Tento den necháme zahradu v klidu.

Následující listové dny využijeme pro vyštipování odkvetlých květenství a vylamování zaschlých větviček. Voda klesá dolů a pokud bude příznivé počasí můžeme sbírat byliny pro sušení. Je také možné naložit bylinky do lihu a zhotovit si tinkturu. Sklízíme také zelené lusky fazolí a kopr.

TIP

Pokud kopr vyrostl do výšky 12 - 15 cm, několik centimetrů nad zemí ho seříznu a uskladním v mrazáku. Kopr na záhoně zase obrazí a vyrostou nové výhony.
Omytý kopr vložím do sáčku, vždy tak na dvě až tři dávky do polévky. Před spotřebou ho uříznu potřebné množství, to dám do nového sáčku a mnutím mezi prsty se zmrzlý kopr naláme na malé kousky, které vysypu přímo do pokrmu.

26. až 28. července

26. července o půl čtvrté ráno vstoupí ubývající Luna do vodního znamení ryb. Listové dny využijeme k posekání trávníku, vyčištění jezírka a rovněž k větrání skleníku. Voda je po úplňku ještě nahoře a tak posekaný trávník nezaschne. Mohli bychom také využít tyto dny k jeho pohnojení. Voda se bude s ubývající Lunou postupně stahovat dolů a hnojivo se pomalu dostane ke kořenům. Tyto dny také sklízíme listovou zeleninu.

28. až 31. července

28. července před půl dvanáctou dopoledne, vstoupí ubývající Luna do ohnivého znamení berana. Plodové dny využijeme pro sběr rajčat, paprik, okurek, cuket. Za ubývající Luny je ideální konzervování a sušení zeleniny protože nebude kvasit a plesnivět. Hned 28. července je ideální termín, protože Luna je v trigonu se Sluncem a Merkurem. Slunce a Mars jsou ve lvu a tyto ohnivé energie bychom mohli využít k výsadbě sazenic jahod. Rostliny budou vitální a po zasazení dobře zakoření, protože Luna nabíhá do sextilu se Saturnem. Ideální je namočit květináčky se sazenicemi před výsadbou do vody, aby nebyly vyschlé a při výsadbě je potřeba jamku pro sázení pořádně vylít vodu.
Tyto dny jsou ideální i pro sklizeň obilí, protože plody (zrna) mají hodně sluneční energie, potřebné pro náš organismus.


30. až 31.července

30. července před půlnocí vstoupí ubývající Luna do zemského znamení býka. Kořenové dny využijeme pro sklizeň česneku, raných brambor a kořenové zeleniny. Pro tyto práce můžeme využít 30.července večer (po půl deváté), když je Luna v trigonu s Marsem a v sextilu s Jupiterem. Večer se voda stahuje dolů a podzemní části rostlin obsahují víc minerálů.

Sdílet na Facebooku
Jana Vavřínová

Jana Vavřínová

Zdraví v horoskopu Astrologické poradenství Zahradničení s hvězdami

Poskytuji služby v oblasti astrologického poradenství. Zpracovávám horoskopy nativní, progresivní, partnerské, okamžiku atd. Snažím se skrze horoskop osvětlit Vaše momentální nastavení, abyste pochopili situace, které se Vám právě dějí.

Podobné články

Na vlastní kůži

Všechny prožité události v nás zanechají otisk, který nás formuje

Zahradnický kalendář

Zahradničení s hvězdami

Sázení nebo zasetí ve vhodném období, vytvoří rostlinkám ideální podmínky pro růst, jsou silnější, mají větší výnosy a jsou odolnější proti škůdcům nebo plísním.

Horoskop na dnes
Přidej si Zverokruh.cz na plochu! Přidat na plochu