Zpět na články

Srpen zahradnický kalendář

V kalendáři doporučuji optimální termíny pro sázení, výsev a sklizeň podle postavení Luny a dalších planet

Srpen zahradnický kalendář

1. až 2. srpna

V tyto dny prochází ubývající Luna zemským znamením býka. Kořenové dny jsou příznivé pro práci se zemí. 1. srpna bude Luna přecházet přes Uran a tvořit kvadraturu se Saturnem, Sluncem a Merkurem. Energie Luny rozhýbe studené masy vzduchu, představované Uranem a Saturnem, což přinese ochlazení. Tyto dny proto nejsou ideální pro sázení rostlin, protože by nebyly dostatečně vitální. Můžeme spíš sklidit rané brambory nebo kořenovou zeleninu na běžnou spotřebu a okopávat zahradu.

2. až 4. srpna

2. srpna kolem 11. hodiny vstoupí ubývající Luna do vzdušného znamení blíženců. Květové dny jsou příznivé pro ošetřování květin a zvláště popínavých rostlin. Vhodný termín pro tyto práce je 3. srpna dopoledne, kdy je Luna v sextilu se Sluncem a v trigonu se Saturnem. Dále 4. navečer, kdy je Luna v trigonu s Jupiterem. Mohli bychom vyštipovat odkvetlá květenství a zastřihávat bujné výhony přísavníku. Rovněž je vhodný termín pro sklizeň fazolových lusků a kopru.

4. až 7. srpna

4. srpna před půlnocí vstoupí ubývající Luna do vodního znamení raka. Listové dny využijeme pro posekání trávníku, čištění jezírka a sklizeň listové zeleniny. V tyto dny je vhodné i zastřižení živého plotu. Voda je před novem stažená ke kořenům, výhonky neporostou rychle a nezaschnou. Pro tyto práce je příznivý termín 5. nebo 6. srpna dopoledne. Luna tvoří příznivé aspekty nejprve s Marsem a druhý den s Uranem a Venuší. Práce nám pomůže zpracovat energii kvadratury Slunce s Uranem, díky které se můžeme cítit trochu jako na houpačce. Navíc budeme mít díky příznivému aspektu Luny s Venuší dobrý pocit z vykonané práce. Pouze bychom měli dávat pozor na zbrklost při práci.

7. až 9. srpna

7. srpna kolem 10. hodiny dopoledne vstoupí ubývající Luna do ohnivého znamení lva. Plodové dny využijeme k ošetřování rostlin pěstovaných pro plody. Vhodné je vylamovat boční výhony rajčat, vyčistit jahodníky od suchých listů a pokud jsou starší než tři roky a přestávají plodit, tak je vykopeme. Také odstraníme odkvetlé květy růží a můžeme prosvětlit peckoviny. Odplozený maliník sestřihneme nad zemí a necháme pouze několik mladých výhonů.

8. srpna před 4. hodinou odpoledne nastane NOV ve lvu. Tento den necháme zahradu v klidu.

TIP

Pokud zavařujeme za ubývající Luny, kdy je voda stažená dolů, kompoty nebo šťávy nebudu kvasit.

9. až 11. srpna

Dorůstající Luna vstoupí 9. srpna navečer do zemského znamení panny. Kořenové dny využijeme pro péči o rostliny, pěstované pro podzemní část a také pro výsadbu keřů a stromků, předpěstovaných v kontejnerech. Pro výsadbu je vhodný termín 11. srpna navečer, kdy je Luna ve spojení s Venuší a spolu jsou v trigonu s Plutem. Tyto energie podpoří zregenerování přesazených rostlin a Venuše s Lunou přispívá k tvorbě cukru při fotosyntéze. Plody zasazených keřů nebo stromků tak budou sladké.

TIP

Pokud vysazujeme rostliny v podvečer, kdy se voda stahuje ke kořenům, kořenový systém má dostatek vláhy pro lepší zakořenění

11. až 14. srpna

11. srpna po desáté hodině večerní vstoupí dorůstající Luna do vzdušného znamení vah. Květové dny využijeme pro výsev dvouletek a výsadbu kontejnerovanýcgh trvalek. Můžeme sklízet bylinky na sušení. Pro výsadbu je ideální termín 12. srpna navečer , kdy je Luna v trigonu se Saturnem, což podpoří tvorbu kořenového systému zasazených květin. Pro výsev je ideální termín 13. srpna ráno, kde je Luna v sextilu se Sluncem, což přispěje k vitalitě rostlinek. Krásné barvy květin podpoří příznivý trigon Venuše s Plutem. V tyto dny by mohlo být příjemné počasí, zpočátku s nějakou přeháňkou.

TIP

Tyto dny jsou ideální pro práci se včelkami. Splavné aspekty podpoří klidný tok energií a včelky nebudou agresivní.


14. až 16. srpna

14. srpna v noci vstoupí dorůstající Luna do vodního znamení štíra. Listové dny můžeme využít pro výsev špenátu, polníčku nebo pekingského zelí. Zrovna tak sklízíme listovou zeleninu. Dále je vhodný čas pro přeházení nebo zakládání kompostu. Pro výsev je vhodný termín 14. srpna po ránu, kdy je Luna Sextilu s Merkurem a následně i s Marsem, což podpoří energie pro vyklíčení. Pro práci s kompostem je ideální čas 16. srpna k večeru, kdy je Luna v sextilu s Plutem.

16. až 18. srpna

16. srpna kolem čtvrté hodiny ráno vstoupí dorůstající Luna do ohnivého znamení střelce. Plodové dny jsou vhodné k výsadbě jahod, k péči o rajčata a papriky. Sklízíme zralé plody pro rychlou spotřebu. Pro tyto práce je vhodnější termín 17. srpna navečer, pokud nebude přeháňka. Také je vhodné vyvětrat skleník a postříkat rajčata a papriky výluhem z přesličky proti plísni.


18. až 20. srpna

18 srpna kolem 7. hodiny ráno vstoupí dorůstající Luna do zemského znamení kozoroha. Kořenové dny využijeme pro sklizeň raných brambor a kořenové zeleniny. Rovněž je ideální čas pro výsev cibule sečky, která přezimuje, nebo ředkviček pro podzimní sklizeň.

20. až 22. srpna

20. srpna před polednem vstoupit dorůstající Luna do vzdušného znamení Vodnáře. Květové dny využijeme pro sběr bylin a výsev dvouletek. Rovněž můžeme sklízet kopr a zelené fazolky. Vhodnější čas pro tyto práce je 20. srpna v podvečer, kdy je Luna v trigonu s Venuší a další den bude přecházet přes Saturn. Spojení Luny s Venuší podpoří roznos živin a vznik cukrů v okvětních částech rostlin. Květiny tak budou mít krásně barvené květy a fazolky nebo hrášek nasládlou chuť.
22. srpna
kolem jedné hodiny po poledni nastane úPLNĚK ve Vodnáři. Tento den necháme zahradu v klidu

22. až 24. srpna

22. srpna kolem 2. hodiny odpoledne vstoupí Luna do vodního znamení ryb. Listové dny využijeme pro sekání trávníku, čištění jezírka a vzhledem k větší vlhkosti vzduchu větráme skleník. Pro tyto práce je vhodnější termín 23. odpoledne, protože následující den bude Luna přecházet přes Neptun a může být deštivo.

24. až 27. srpna

24. srpna pozdě večer vstoupí ubývající Luna do ohnivého znamení berana. Plodové dny za ubývající Luny využijeme pro sklizeň ovoce a zeleniny a jejich konzervování nebo sušení. Je vhodný čas prořezat peckoviny nebo vinnou révu a můžeme zasadit sazenice jahod. Pro prořez je vhodný termín 25. srpna, kdy je Venuše a Luna v aspektu se Saturnem, což podpoří zacelení ran po řezání větví. K regeneraci a růstu přispěje i aspekt Merkura s Plutem. Pro výsadbu jahod je vhodnější termín 27.k večeru, kdy je Luna v sextilu s Jupiterem a nabíhá do trigonu se Sluncem. Plody by měly být velké a šťavnaté, rostliny by měly být vitální a dobře růst.

27. až 29. srpna

27. srpna brzy ráno vstoupí ubývající Luna do zemského znamení Býka. Kořenové dny jsou vhodné pro sběr raných brambor a kořenové zeleniny a také jsou ideální pro výsadbu stromů nebo keřů, předpěstovaných v kontejnerech. Můžeme vysévat cibuli sečku pro přezimování a vysadit narcisy a jarní cibuloviny. Příznivý termín je hned 27. srpna, kdy je Luna v sextilu v trigonu se Sluncem v panně. Zasazené rostliny by měly být vitální a dobře růst. Hodně planet v zemských znamení podpoří tvorbu kořenů a dlouhověkost stromů.

29. až 31. srpna

29. srpna navečer vstoupí ubývající Luna do vzdušného znamení blíženců. Květové dny využijeme pro odstranění odkvetlých květenství a pro výsadbu popínavých rostlin. Je také vhodný čas pro sběr bylin na sušení. Pro sběr bylin i výsadbu rostlin bychom mohli využít příznivé aspekty hned 29. srpna v podvečer. Luna je v trigonu s Merkurem, což přispěje k bujnějšímu růstu popínavých rostlin a trigon Luny se Saturnem podpoří dobré zakořenění.

TIP

Tyto dny jsou příznivé pro práci se včelkami. Klidnější energie nebudou vzbuzovat agresivitu.

Sdílet na Facebooku
Jana Vavřínová

Jana Vavřínová

Zdraví v horoskopu Astrologické poradenství Zahradničení s hvězdami

Poskytuji služby v oblasti astrologického poradenství. Zpracovávám horoskopy nativní, progresivní, partnerské, okamžiku atd. Snažím se skrze horoskop osvětlit Vaše momentální nastavení, abyste pochopili situace, které se Vám právě dějí.

Podobné články

Na vlastní kůži

Všechny prožité události v nás zanechají otisk, který nás formuje

Červen, čas bilance a prověrek

Astrologie a horoskopy

Tento měsíc bude přát každému otevřenému srdci zkusit něco nového. A to by jej mohlo přivést k zásadnímu poznání, že pohotová reakce ať už myšlenková nebo fyzická, na to, co život přináší...

Horoskop na dnes
Přidej si Zverokruh.cz na plochu! Přidat na plochu