Zpět na články

ZÁŘÍ - zahradnický kalendář

Postavení Luny a ostatních planet ve znameních s doporučenými termíny pro výsev, výsadbu a sklizeň.

ZÁŘÍ - zahradnický kalendář

1. až 3. září

Ubývající Luna vstoupí 1. září po půl sedmé ráno do vodního znamení raka. Listové dny můžeme využít pro sekání zahrady. Rovněž je vhodná doba na výsev špenátu a polníčku, pro jarní sklizeň a ošetření rostlin, pěstovaných pro listy. Pro výsev je vhodnější doba 2. září navečer, kdy Luna nabíhá do sextilu se Sluncem. Pro sekání trávy je vhodný termín 3. září, kdy je Luna v sextilu s Marsem. Vzhledem k větší vlhkosti, bychom měli větrat skleník a odstranit listy napadené plísni.

3. až 6. září

Ubývající Luna vstoupí 3. září k večeru do ohnivého znamení lva. Plodové dny za ubývající Luny jsou ideální pro sklizeň zralého ovoce a jeho uložení nebo konzervování. Voda je stažená před Novem ke kořenům a uskladněné plody nebo zavařeniny nebudou kvasit a plesnivět. Můžeme také vysazovat růže nebo ovocné stromy. Pro tyto práce je vhodný termín 5. září dopoledne. Luna je v sextilu s Venuší, což podpoří tvorbu cukru při fotosyntéze. Mars v trigonu s Plutem dodá rostlinám energii pro růst a regeneraci. Merkur v trigonu se Saturnem přispěje k rovnoměrnému růstu. Slunce s Marsem v zemském znamení panny podpoří tvorbu kořenového systému.

6. až 8. září

6. září po půlnoci vstoupí ubývající Luna do zemského znamení panny. Kořenové dny využijeme pro práci se zemí, sklizeň kořenové zeleniny nebo raných brambor. Rovněž můžeme vysadit jarní cibuloviny nebo ozimou cibulku. Pro tyto práce využijeme termín 6. září, kdy je voda stažená dolů a kořenová zelenina nebo brambory budou obsahovat více minerálů.

7. září kolem 1:45 v noci nastane NOV ve znamení panny. Tento den necháme zahradu v klidu.

8. až 10. září

8. září kolem 4:30 ráno vstoupí dorůstající Luna do vzdušného znamení vah. Květové dny využijeme pro ošetření květin, jejich výsadbu a odstranění odkvetlých okvětí. Předpěstované dvouletky vysazujeme na stanoviště. Také můžeme sklidit kopr a bylinky. Pro výsadbu jsou vhodné dny 8. i 9. září, protože dorůstající Luna nejprve tvoří trigon se Saturnem, pak přechází přes Merkur a nabíhá do trigonu s Jupiterem a konjunkce s Venuší. Slunce s Marsem v panně podpoří zakořenění a Mars v rozbíhajícím trigonu s Plutem dodá zasazený rostlinám energii a dobrou regeneraci.

TIP!

Tyto dny jsou příznivé pro práci se včelkami. Květové dny podpoří jejich vylétávání a zmenšují agresivitu.

10. až 12. září

10. září kolem půl osmé ráno vstoupí dorůstající Luna do vodního znamení štíra. Listové dny využijeme pro ošetření nebo posekání trávníku, můžeme vyhrabávat spadané listí, čistit jezírko a také zakládat nebo přeházet kompost. Ještě můžeme vyset semena polníčku nebo špenátu pro jarní sklizeň. Pro tyto práce je ideální den 11.září, kdy je Luna v sextilu se Sluncem a nabíhá do sextilu s Plutem. Posekaný trávník dobře zregeneruje a pokud zakládáme kompost, tak aspekty s Plutem podpoří tlení a přeměnu živin.

12. až 14. září

12. září po půl 10. dopoledne, vstoupí dorůstající Luna do ohnivého znamení střelce. Plodové dny využijeme ke sklizni a ošetření rajčat, paprik, cuket a jiných plodin. Také začínáme se sklizní jablek a hrušek. Vhodný termín je 12. září a 13. září dopoledne. Luna je nejprve v sextilu s Marsem a následně v sextilu se Saturnem a Merkurem. 13. by mohla být k večeru přeháňka.


14. až 16. září

14. září po 12:30 odpoledne vstoupí dorůstající Luna do zemského znamení kozoroha. Kořenové dny využijeme pro sklizeň kořenové zeleniny, cibule a brambor. Zrovna tak je vhodný čas pro výsadbu jehličnanů a zastřižení živého plotu. Tyto dny Luna nabíhá do konjunkce s Plutem, což podpoří regeneraci zasazených rostlin a do trigonu se Sluncem, které dodá rostlinám potřebnou vitalitu.

Sdílet na Facebooku
Jana Vavřínová

Jana Vavřínová

Zdraví v horoskopu Astrologické poradenství Zahradničení s hvězdami

Poskytuji služby v oblasti astrologického poradenství. Zpracovávám horoskopy nativní, progresivní, partnerské, okamžiku atd. Snažím se skrze horoskop osvětlit Vaše momentální nastavení, abyste pochopili situace, které se Vám právě dějí.

Podobné články

Na vlastní kůži

Všechny prožité události v nás zanechají otisk, který nás formuje

Červen, čas bilance a prověrek

Astrologie a horoskopy

Tento měsíc bude přát každému otevřenému srdci zkusit něco nového. A to by jej mohlo přivést k zásadnímu poznání, že pohotová reakce ať už myšlenková nebo fyzická, na to, co život přináší...

Horoskop na dnes
Přidej si Zverokruh.cz na plochu! Přidat na plochu