Zpět na články

Vibrační pole člověka a čakry – První čakra

Povídání o energiích, které nás tvoří. Co je kořenová čakra a proč je důležité aby nám správně fungovala?

Vibrační pole člověka a čakry – První čakra

Naše těla, a to nejen ta fyzická, jsou tvořena energií. Jsme energetické bytosti a dle fyzikálních zákonů, se tato energie nikdy nemůže nikam ztratit, jen transformovat. Tato síla sahá daleko za hranice našich fyzických těl, avšak bez systému energií, by ani ona nebyla schopna fungovat. Tento systém tvořen jakousi základní strukturou, která se skládá z polí energií, čaker a nádí (rozvodných kanálků). Pole energií, jinak také energetických těl máme několik a dělí se dle frekvence vibrací.

Čakry jsou našimi centry energií, v doslovném překladu znamenají kruh. Slouží jako přijímače, transformátory a rozdělovače energií, v čakrách jsou také spojeny jednotlivými nádí. V Číně a Japonsku jsou tyto kanálky nazývány jako meridiány, z čehož se vyvinula velmi účinná léčebná technika, známá jako Akupunktura. Čakry mají velmi úzkou spojitost s vibračními poli (jemnohmotná těla), disharmonie v jedné oblasti proto ovlivňuje další pole a mohou se projevovat i na fyzickém těle.

Rozdělujeme je na sedm základních hlavních čaker a jsou rozmístěny podél osy těla. Ovšem na našem těle existuje velké množství čaker vedlejších, a tak malých, že téměř každé místo na těle je malým přijímačem, transformátorem a vysílačem energie. Povědomí o čakrách je docela široké, ale o jejich funkci a úloze ne všichni víme.

Čakry jsou umístěny éterickém těle, což je nositel tvůrčích sil, tvořivé životní energie, ale i fyzické citlivosti. Je téměř kopií í těla fyzického, vytváří se při každé inkarnaci a zaniká během tří až pěti dnů po smrti. Čakry se otáčejí buď doleva nebo doprava, podle principu jin a jang. U žen se tedy otáčí první čakra doleva, u muže doprava a následující čakry vždy v opačném směru.

PRVNí ČAKRA - ČAKRA KOŘENOVá, MúLADHáRA

Na těle je její umístění mezi konečníkem a pohlavními orgány, je spojená s kostrčí a otevírá se směrem dolů, k Zemi. Múla v Sanskrtu znamená kořen, Adhára je opora. Její barva je červená a souvisí se Zemí. Týká se všeho fyzického a hmotného. Energie vstupující první čakrou vyvěrá čakrou sedmou, je jakousi vstupní branou toku energie ze Země a často stav ostatních čaker závisí na stavu čakry první. Ta přímo ovlivňuje stav fyzického těla v oblasti jejího uložení, jde především o část pod hýžděmi až k pohlavním orgánům. Ovlivňuje vše, co je v těle pevné, jako jsou kosti, páteř, zuby, nehty, ale také tvorbu krve a stav našich buněk. Souvisí také se vším, co je pro nás představuje hmotu, bezpečí, stabilitu. Proto například při problémech s páteří zřejmě řešíme v životě stabilitu, peníze, zázemí a potřebu cítit se bezpečně. Ovšem i sexualita a schopnost plození potomků souvisí se stavem kořenové čakry, se schopností zabezpečit potomky a důvěrou v pokračování života.

První čakra nám ukazuje, jak pevně si stojíme v životě a zda jsme otevřeni všemu, co život přináší, nebo žijeme spíše v obavě, co v dalších dnech přijde. Strach ale i nedostatečný kontakt se sebou samým a Zemí způsobuje různé bloky na čakrách.

Podpořit a otevřít první čakru pomáhá uzemnění a pobyt v přírodě, bosá chůze a kontakt s půdou. Lidé v minulosti byli v daleko větším spojení se Zemí nejen tím, že neizolovali svá chodidla silnou podrážkou, pracovali fyzicky v přírodě, pěstovali plodiny a chovali zvířata, ale také nebydleli ve vysokopodlažních domech, které zamezují přímému spojení se zemskou energií. Přestože pracovali tvrdě a žili v daleko v nebezpečnějším prostředí, zvládali právě vypjaté situace mnohem lépe než v dnešní přetechnizované době, kdy v přímému kontaktu se Zemí městská populace díky betonu v podstatě téměř není a bere toto oddělení se od přírody jako normu. Vytvořená nestabilita přímo ovlivňuje všechny čakry i vibrační pole. Lidé se cítí v nerovnováze, a to se projevuje daleko častěji než dříve na zdraví i psychice. Zkrátka a dobře, vnitřní síla, kterou můžeme disponovat je natolik oslabená, že nás rozhodí i malá změna, či překážka, zvyšuje se naše labilita a snižuje odolnost těla fyzického. Také myšlení a nastavení společnosti vede k pocitu oddělenosti a potřebě hledat sílu a uspokojení ve vnějším světě. Dnešní konzumní společnost se točí neustále v kruhu dobývání a potřeby hledání rovnováhy z vnějšku, místo nacházení vnitřního souladu, který máme v podstatě kdykoliv k dispozici. Návrat ke kořenům je v tomto případě doslovný, odblokováním čaker, jejich otevření, je způsob k nalezení harmonie, po které tak všichni po staletí prahneme. Systém ovšem moc dobře ví, kam svými technologiemi a výdobytky moderní doby člověka tlačí. K poslušnosti, neschopnosti vlastního úsudku a nulové průbojnosti.

Otevřená první čakra a spojení se Zemí dodává člověku obrovskou tvořivou sílu a schopnost se prosadit. Takoví lidé by pak mohli svou svobodnou vůlí a vnitřní silou toto uspořádání narušovat, což se systému nehodí.

Disharmonie v první čakře se může projevovat potřebou jednat jen v materiální rovině, touhou po kontrole, omezení a jistotě. Neschopností důvěřovat životu a procesu. Lpěním na již získaném, ať se jedná o majetek, formy, či lidi. Držením se něčeho ze strachu se na tělesné rovině může projevovat nadváhou a špatným vyprazdňováním. Doslova se neumíme něčeho pustit a máme potřebu vše ovládat pro svůj prospěch. Pojem "všeobecné blaho" je pro takového člověka pak jen utopie. Ostatní lidé, situace i vztah k Zemi jsou pro něj jen zdroje k využití a ovládnutí. Bez špetky respektu k dalším bytostem a úctě k životu. Fyzické potřeby jsou na prvním místě, jde spíš ovšem o požitkářství, ne o poslouchání signálů těla. S tím jsou spojeny různé závislosti na jídle, sexu, alkoholu a jiných drogách.

Posílení a otevření první čakry lze tedy nejen kontaktem se Zemí, ale také rytmickou hudbou bubnů, typickou pro přírodní národy a kmeny. Také zvuky přírody, deště, bouřky, vody, ptáků umí krásně harmonizovat naši kořenovou čakru. Také ji představuje hláska "u" zpívána v hlubokém C.

Barvami červených odstínů, pohledem na ně, nebo výběrem červeného oblečení (nepř.spodního prádla) lze také velmi dobře aktivovat vnitřní oheň a sílu v nás.

Dále lze krásně pracovat na otevření Múládháry meditací, ale také jógovým cvičením jako je Kunadalíní jóga (aktivace Hadí síly), nebo Hatha jóga, která propojuje očištění těla s dechovým cvičením.

Minerály, které podporují základní čakru jsou: Achát, Hematit, Červený korál, Granát či Rubín

Lenka

trinitytarot.cz

Sdílet na Facebooku
Lenka Haasová

Lenka Haasová

Tarot Výklad karet Automatická kresba Kyvadlo

Terapie s Tarotem, diagnostická automatická kresba, práce s kyvadlem, kurzy Tarotu, osobní konzultace, harmonizace čaker, čištění prostoru a jemnohmotných těl

Podobné články

Novoluní v Blížencích 18.6.2023

Cykly Slunce, měsíc a planety Tarot a výklad karet

Co náš čeká a v jakých energiích se budeme pohybovat s přicházejícím Novem v Blížencích? Vyberte kartu, odhalení se brzy dočkáte…

Horoskop na dnes
Přidej si Zverokruh.cz na plochu! Přidat na plochu