Zpět na články

Rovnováha ve vztazích

Zamyšlení nad vztahy a jejich vyvážením

Rovnováha ve vztazích

Všimli jste si někdy, jak nás problémy ve vztahu s někým, na kom nám záleží, rozhodí, oslabí a pokud to trvá dlouho, tak s tím nějakým způsobem začneme bojovat? Jedna z možností je aktivně něco dělat, abychom to vyřešili. Druhá je pasivní přístup, kdy bojujeme vnitřně. Držíme v sobě vztek, strach, smutek, obviňujeme sebe nebo druhé atd. Pokud situaci řešíme aktivně, nedržíme v sobě tuto energii. Pokud si jí uzavřeme v sobě, může se projevit třeba jako psychosomatické problémy, či ztráta energie.

Zkusme si přiblížit jak energie ve vztazích fungují. Představme si, že na jednu misku vah vložíme závaží a ručička se vychýlí na stranu. Abychom to srovnali, musíme tedy přiložit závaží i na pravou stranu a tak dále. Dva lidé, kteří jsou v nějakém vztahu, ať už jsou to partneři, rodič-dítě, spolupracovníci atd. tvoří pár. Pokud jsou vztahy harmonické, síla, kterou každý přidává na misku vah je stejná a není potřeba velké úsilí pro udržení vyrovnaného vztahu. Nebo jeden je ochotný na chvíli dotovat druhého, když je přechodně slabší. Horší je, když to tak není a jeden z partnerů musí dlouhodobě druhého dotovat. To ho zákonitě oslabuje. Časem se cítí ve vztahu vyčerpaný. Když vezmeme vztah mezi rodiči a dětmi, tak malé děti berou své rodiče jako silnější, kteří jim energii dodávají. A protože děti většinou ctí své rodiče, tak je chtějí na oplátku ve stáří podpořit a dotují je svojí energií aby byl vztah vyvážený. Časem však může dojít k vyčerpání a děti se začnou podvědomě bránit a vztah se naruší. Zvláště je to v případě, kdy je rodič slabý a aby získal energii, podvědomě své děti manipuluje. Cesta k harmonii není jednoduchá. Asi jen zdravá sebeobrana a včasné řešení situace může pomoci.

V astrologii jsou vztahy (ale i ledviny) představovány Venuší, znamením vah a 7. domem, který stojí proti Ascendentu (opozice ty a já). Dobře postavená a silná Venuše přináší harmonické vztahy. Zrovna tak o tom napovídá i 7. dům a planety v něm. Pokud je Venuše narušená, můžeme mít tendenci vztahy buď opouštět anebo je zase příliš držet. Poměr obsazeného znamení vah nebo berana také. Buď do všeho jdeme po hlavě anebo zase příliš zvažujeme. To se projevuje i v podobě funkce vylučování moči, kdy buď "běháme" často nebo naopak zadržujeme.

Jeden z párových orgánů, které máme v těle, jsou ledviny. Slouží k filtraci krve, čímž se odstraňují škodlivé produkty metabolismu (převážně močovinu), které jsou odváděny jako moč z těla. A ačkoliv tomu nikdo nepřikládá takový význam, je hospodaření s vodou v těle důležitý proces. Pokud bychom vydávali víc, než je potřeba, docházelo by k vyčerpávání organismu a ztrátám. Pokud bychom vodu zadržovali, docházelo by k většímu tlaku v těle.

Když si představíme, že vyvineme menší tlak, věci nedržíme a tím je ztrácíme. Když naopak chceme něco držet silou, musíme pro to vyvinout větší tlak. Ani jeden stav není dobrý. Optimální je rovnováha, kdy je poměr sil stejný.

Pokud si uvědomujeme, že máme predispozice k nějakému jednání ve vztazích, ať už je to dominance, manipulace, lpění nebo naopak opouštění vztahů, je ideální zkusit přemýšlet proč to tak je. Myslíme si, že to děláme z lásky a že na vině je ten druhý, ale dost často je za tím strach ze samoty, závislost, sobeckost nebo prostě nepochopení druhého. Zkusme vidět toho druhého jeho optikou a nepromítat na něho svůj pohled světa. Pak za podpory některých příznivých tranzitů, kdy máme víc energie a jsme třeba otevřeni novým věcem, jsme schopni změnit své chování. Rázem se vztah stane vyrovnanější, protože jeden druhého nemusí pořád dotovat.

Sdílet na Facebooku
Jana Vavřínová

Jana Vavřínová

Zdraví v horoskopu Astrologické poradenství Zahradničení s hvězdami

Poskytuji služby v oblasti astrologického poradenství. Zpracovávám horoskopy nativní, progresivní, partnerské, okamžiku atd. Snažím se skrze horoskop osvětlit Vaše momentální nastavení, abyste pochopili situace, které se Vám právě dějí.

Podobné články

Na vlastní kůži

Všechny prožité události v nás zanechají otisk, který nás formuje

Červen, čas bilance a prověrek

Astrologie a horoskopy

Tento měsíc bude přát každému otevřenému srdci zkusit něco nového. A to by jej mohlo přivést k zásadnímu poznání, že pohotová reakce ať už myšlenková nebo fyzická, na to, co život přináší...

Horoskop na dnes
Přidej si Zverokruh.cz na plochu! Přidat na plochu