Zpět na články

Květen 2021

Kdy a co je nejlépe vysadit v květnu.

Květen 2021

1.až 2. května

V tyto dny ubývající Luna prochází zemským znamením kozoroha. Slunce přechází přes Uran v býku a tvoří kvadraturu na Saturn, proto musíme počítat s tím že zasazené rostliny budou růst pomaleji a nebudou tak vitální. Tyto dny jsou vhodné pro práci se zemí a je možnost přesazování již vzešlých sazenic kedluben, které snesou větší zimu. Rovněž je možné vyset ředkvičky, mrkev a jinou kořenovou zeleninu. Vhodný termín je 2. května, kdy Luna přechází přes Pluto, tvoří sextil s Sluncem a trigon s Venuší.

2. až 5. května

Ubývající Luna vstoupí 2. května večer do vzdušného znamení vodnáře. Květové dny jsou vhodné pro ošetření květin nebo jejich přesazování. Je možné rovněž vysévat kopr nebo vysadit sazeničky květáku či brokolice. Vhodný termín pro tyto práce je 4. května odpoledne, kdy Luna nabíhá do konjunkce s Jupiterem. Venuše a Merkur v trigonu s Plutem podpoří roznos živin v rostlinách a Jupiter svým teplem podpoří tvorbu cukru při fotosyntéze. Květy tak budou krásně barevné.

5. až 7. května

Ubývající Luna vstoupí 5. května brzo ráno do vodního znamení ryb. Listové dny jsou vhodné pro ošetřování nebo výsadba rostlin, pěstovaných pro listy, jako je třeba špenát zelí kapusta. Rovněž je to vhodný čas pro péči o trávník nebo o jezírko. Vhodné termíny jsou 6. a 7. května. Nejprve bude Luna tvořit sextil se Sluncem a svými energiemi podpoří rostliny zasazené tento den a následně spojení Luny, Venuše a Pluta podpoří dobré zakořenění a regeneraci rostlin. Pokud posečeme trávník bude mít dostatek vlhkosti pro regeneraci. Je to vhodný termín i pro hnojení trávníku. Voda se stahuje ke kořenům a tak budou živiny z hnojiva lépe využity.

7. až 10. května

Ubývající Luna vstoupí 7. května po obědě do ohnivého znamení berana. Plodové dny jsou vhodné pro ošetření rostlin, pěstovaných pro plody. Zvláště jsou to rajčata, papriky, jahody, ale i ovocné stromy nebo keře. Ideální termín pro ošetření těchto rostlin je 7. května odpoledne, kdy je Luna ještě ve spojení s Venuší a Plutem. Pokud máme již vzrostlé sazenice rajčat, je možné vyštipovat jejich výhony, rašící v paždí. Také je možné ostříhat uschlé větvičky růží a otrhat uschlé listy jahodníku.

10. až 12. května

10. května po půlnoci vstoupí ubývající Luna do znamení Býka. Kořenové dny jsou vhodné pro výsadbu brambor, zvláště když je Slunce v býku. 11. května večer nastane Nov a tento den není vhodné pracovat se zemí. Pokud bychom chtěli vysázet brambory, tak by byl vhodnější termín až 12. května před polednem, kdy Luna bude nabíhat k Venuši a tvořit trigon s Plutem. Tvorbu kořenového systému a tím i hlíz brambor podpoří i trigon Merkura se Saturnem.

12. až 15. května

12. května odpoledne vstoupí dorůstající Luna do vzdušného znamení blíženců. Květové dny jsou vhodné pro výsadbu, výsev a ošetření květin a rostlin, pěstovaných pro okvětí. Zvláště je vhodný výsev popínavých rostlin, jako je hrách nebo fazole. Vhodný termín je 12. a 13. května, kdy je Luna ve spojení s Venuší a následně s Merkurem a tvoří trigon nejprve s Plutem a potom se Saturnem. Vysazené květiny dobře zakoření a zregenerují.

TIP
Tyto dny jsou vhodné i pro práci se včelkami

15. až 17. května

Dorůstající Luna vstoupí v noci na 15. května do vodního znamení raka. Listové dny jsou vhodné pro setí, sázení a přesazování rostlin, pěstovaných pro list. Jsou to například špenát, salát, zelí, kapusta a nebo květiny okrasné listem. Také je vhodná doba pro sekání a ošetřování trávníku nebo čištění jezírka a výsadbu rostliny v jezírku. Pro výsev a výsadbu je vhodnější termín 15. května, kdy doznívá trigon Luny s Jupiterem. Pro ošetření jezírka nebo sekání trávníku je ideální termín 16. května, kdy Luna přechází přes Mars a tvoří trigon na Neptun. Ve vzduchu je tak větší vlhkost a posekaný trávník nezaschne. V tyto dny Slunce nabíhá do trigonu s Plutem a rostliny tak budou silné a vitální.

7. až 19. května

17. května odpoledne vstoupí dorůstající Luna do ohnivého znamení lva. Plodové dny jsou vhodné pro výsadbu a ošetřování rostlin, pěstovaných pro plody, hlavně jsou to rajčata, papriky, jahody, rybíz, angrešt, ale i cukety nebo dýně. Pokud bude příznivá předpověď počasí, je možné vysadit předpěstované sazenice, ale v případě hlášení přízemních mrazíků ( což by mohlo být kolem 18. května), je nutné sazenice přikrýt netkanou textilií. Proto je možná vhodnější termín až 19. května dopoledne, kdy je Luna v sextilu s Merkurem a již se vymanila z opozice se Saturnem. Ještě pořád je Slunce v trigonu s Plutem a podporuje vitalitu a dobrou regeneraci zasazených rostlin.

19. až 21. května

19. května večer vstoupí dorůstající Luna do zemského znamení panny. Kořenové dny jsou vhodné pro výsev a ošetřování rostlin, pěstovaných pro kořen. Rovněž je ideální čas pro výsadbu sazenic kedluben a výsadbu brambor. Příznivý termín pro tyto práce je 21. května navečer, kdy Luna nabíhá do trigonu se Sluncem a je v trigonu s Plutem. Protože je Luna tento den už na konci znamení panny a vstoupí do znamení vah, můžeme také vysadit květiny do truhlíků. Rostliny zasazené za těchto konstelací, by měly mít dostatek energie k růstu a mohly bychom sklidit bohatou úrodu.

22. až 24. května

22. května v noci vstoupí dorůstající Luna do vzdušného znamení vah. Květové dny jsou příznivé pro výsev a výsadbu květin, kopru, fazolí, hrachu. Příznivé konstelace jsou 22. a 23. května. Nejprve doznívá trigon Luny se Sluncem a Plutem a následně Luna naběhne do trigonu s Venuší a Merkurem a spolu se Saturnem vytvoří velký vzdušný trigon. Bude tak podpořen kořenový systém i tvorba cukru při fotosyntéze. 23. května navečer je vhodný čas pro sběr bylin. Voda je kvečeru stažena dolu a rostliny se budou lépe sušit.

24. až 26. května

24. května brzy ráno vstoupí dorůstající Luna do vodního znamení štíra. Listové dny jsou vhodné pro výsadbu a ošetřování rostlin, pěstovaných pro listy. Také je vhodný čas pro sekání trávníku nebo zakládání kompostu. 25. května odpoledne je Luna v trigonu s Marsem a nabíhá do sextil s Plutem, což podpoří větší vlhkost vzduchu. Pokud posekáme trávník, nebo zasadíme sazenice salátu nebo špenátu, budou mít dostatek vlhkosti a sil pro růst a zregenerování.

26. až 28.května

26. května brzy po ránu vstoupí Luna do ohnivého znamení střelce a před polednem nastane úplněk. Tento den necháme zahradu v klidu. 27. května bude Luna v opozici s Venuší a Merkurem a v kvadratuře s Neptunem. Mohly by být dešťové přeháňky, a proto je vhodné větrat skleník. Můžeme vyštipovat výhony u rajčat a prohlédnout jahody, pokud mají nasazeno na plody, aby neplesnivěly nebo nehnily.

28. až 30. května

28. května brzo po ránu vstoupí ubývající Luna do zemského znamení kozoroha. Kořenové dny jsou vhodné pro práci se zemí, ošetřování a okopávání vzrostlých sazenic nebo jejich výsadba. Také je vhodný čas pro přikopčení brambor, pokud již vzešly. Vhodný termín je 29. května navečer, kdy Luna nabíhá do konjunkce s Plutem a následně do trigonu se Sluncem. Slunce nabíhá do trigonu se Saturnem, což podpoří regeneraci kořenového systému.

30. až 31. května

30. května brzy ráno vstoupí ubývající Luna do vzdušného znamení Vodnáře. Květové dny za ubývající Luny jsou vhodné pro přesazování květin, bylinek nebo jejich sklizeň na sušení. Pro tyto práce jsou vhodné konstelace 30. května, kdy Luna tvoří trigon se Sluncem a nabíhá do konjunkce se Saturnem, což podpoří koncentraci minerálů v bylinkách. Pro výsadbu je vhodnější termín až 31. května odpoledne, kdy Luna nabíhá do konjunkce s Jupiterem a do trigonu s Venuší a Merkurem. Rostliny tak budou mít dostatek tepla a živin pro svůj růst.

Sdílet na Facebooku
Jana Vavřínová

Jana Vavřínová

Zdraví v horoskopu Astrologické poradenství Zahradničení s hvězdami

Poskytuji služby v oblasti astrologického poradenství. Zpracovávám horoskopy nativní, progresivní, partnerské, okamžiku atd. Snažím se skrze horoskop osvětlit Vaše momentální nastavení, abyste pochopili situace, které se Vám právě dějí.

Podobné články

Na vlastní kůži

Všechny prožité události v nás zanechají otisk, který nás formuje

Zahradnický kalendář

Zahradničení s hvězdami

Sázení nebo zasetí ve vhodném období, vytvoří rostlinkám ideální podmínky pro růst, jsou silnější, mají větší výnosy a jsou odolnější proti škůdcům nebo plísním.

Horoskop na dnes
Přidej si Zverokruh.cz na plochu! Přidat na plochu