Zpět na články

Zahradnický kalendář červen 2021

zahradnický kalendář

Zahradnický kalendář červen 2021

1. až 3. ČERVNA

1. června po 10.hodině dopoledne vstoupí ubývající Luna do vodního znamení ryb. Listové dny za ubývající Luny, jsou příznivé pro péči o rostliny, pěstované pro list. Rovněž je to vhodné období pro sekání trávníku a ošetřování jezírka. Pro tyto práce je ideální čas hned 1. června, protože Luna se setká s Jupiterem a budou tvořit trigon s Venuší a Merkurem v blížencích. Tyto energie dodají rostlinám teplo, vlhko a podpoří roznos živin. Pokud zasadíme sazeničky salátu nebo vysejeme špenát, měly by mít velké šťavnaté listy. Zakořenění podpoří Slunce v trigonu se Saturnem. Tento den Je vhodný i pro větrání skleníku.

3. až 6. ČERVNA

3. června večer vstoupí ubývající Luna do ohnivého znamení berana. Za plodových dnů ošetřujeme rostliny, pěstované pro plody. Pokud budou v teplejších oblastech dozrávat jahody nebo třešně, je to vhodný čas pro jejich sběr a zpracování. Jelikož voda s ubývající Lunou klesá, kompoty nebo zavařeniny nebudou plesnivět nebo kvasit. Zvlášť vhodný termín je 4. června v podvečer, kdy je Luna ve spojení se Sluncem a Saturnem. Tento den bychom také mohli vysadit sazenice rajčat nebo okurek, které by mohly dobře zakořenit a budou vitální. Díky spojení Venuše s Jupiterem by plody měly být velké a sladké. Již zasazeným rajčatům vylamujeme boční výhony. V noci z 5. na 6. června by mohly přijít lokální bouřky, když Luna propojí opozici mezi Plutem a Marsem.

6. až 8. ČERVNA

6. června v 7 hodin ráno vstoupí ubývající Luna do zemského znamení býka. Kořenové dny můžeme využít pro práci se zemí, vyjednotit vzešlé rostlinky kořenové zeleniny nebo můžeme vysadit sazenice kedluben, či vyset ředkvičky. Je vhodný čas pro přikopčení brambor. Pro tyto práce je vhodný termín 6. června dopoledne, kdy je Luna ve spojení s Jupiterem a Venuší a pak 8. června, kdy aspektuje Mars a Pluto. V tyto dny můžeme ještě očekávat občasné bouřky.

TIP

Jako mulč na záhony můžeme použít nasekané kopřivy, které se po čase rozpadnou a slouží jako hnojivo. Je to také oblíbená potrava žížal.

8. až 11. ČERVNA

8. června večer vstoupí ubývající Luna do vzdušného znamení blíženců. Květové dny využijeme pro sběr bylinek, které budeme sušit pod střechou. Květinám vyštipujeme odkvetlá květenství. Termín pro sběr bylinek 9. června, kolem 11 hod. je ideální, protože vonné silice v bylinkách jsou nejkoncentrovanější. Voda je před novem stažená ke kořenům a bylinky by měly díky menšímu obsahu vody pěkně uschnout.

10. června v poledne nastane NOV a tento den necháme zahradu v klidu

TIP

11. června brzy ráno (pokud nebude přeháňka), kdy je Luna ještě v blížencích, bychom mohli jako prevenci proti plísním postříkat rajčata, papriky nebo okurky odvarem z přesličky rolní. Přeslička obsahuje hodně křemíku, který posiluje rostlinám pletivo a ty jsou pak odolnější proti plísním. Postřik můžeme opakovat třeba jednou za 14 dní, zvláště když je vlhké počasí. Přesličku můžeme nasbírat na poli nebo na zahradě a dá se koupit v zahrádkáři.
Odvar připravíme tak, že do velkého hrnce napěchujeme přesličku a zalijeme vodou. Necháme vařit 20 až 30 minut, vývar scedíme a necháme vychladit. Následně ho použijeme k postřiku.

11. až 13. ČERVNA

11. června v 9 hodin ráno vstoupí dorůstající Luna do vodního znamení raka. Listové dny využijeme pro ošetření a výsadbu rostlin, pěstovaných pro listy. Ideální čas pro výsadbu salátu nebo výsev špenátu je 11. června dopoledne, kdy je Luna ve spojení s Jupiterem. Tento den můžeme využít i pro posekání zahrady. Voda je po novu ještě dole a tak trávník bude růst pomaleji, ale bude mít dostatek vlhkosti a nezaschne.

13. až 16. ČERVNA

13. června večer vstoupí dorůstající Luna do ohnivého znamení lva. Plodové dny využijeme pro ošetřování rajčat, paprik, cuket, okurek atd. Tyto dny jsou také vhodné pro sběr rybízu, angreštu, jahod a drobného zralého ovoce. Pokud ho nasbíráme ráno, vydrží déle čerstvé. Příznivý den pro ošetření a výsadbu rostlin je 15. června, kdy je Luna ve spojení se Sluncem.

16. až 18. ČERVNA

16. června brzo ráno vstoupí dorůstající Luna do zemského znamení panny. Kořenové dny využijeme pro práci se zemí, okopáme a vyplejeme záhony. Můžeme sklízet ředkvičky a nebo přikopčit brambory.

18. až 20. ČERVNA

18. června kolem 11. hodiny dopolední, vstoupí dorůstající Luna do vzdušného znamení vah. Květové dny a příznivé aspekty, které tvoří Luna nejprve s Merkurem a se Saturnem a následně se Sluncem a Jupiterem, jsou příznivé pro sběr bylinek a hlavně je můžeme využít pro senoseč. Aby seno pěkně uschlo, můžeme posekat hned 18. června odpoledne. Pak máme ještě dva dny na to, abychom využili vzdušné dny pro sušení. Pro sběr bylinek je vhodný termín 18. června hned po 11. hodině a nebo 20. června také po 11 hodině. V tu dobu už oschne ranní vlhkost a sluníčko vytáhne vonné silice.
Květové dny jsou vhodné pro práci se včelkami. Měly by být mírnější a vylétávat ven.

TIP
Pro správné usušení sena, je ideální dvakrát na noc skopit seno do kupek, aby se zapařilo a druhý den zase rozhodit na sušení. Zbylá vlhkost uvnitř stébel se vypaří na povrch a následným dosušením dostaneme suchou píci, která se po uskladnění nezapaří.

20. až 22. června

20. června kolem půl druhé odpoledne vstoupí dorůstající Luna do vodního znamení štíra. Listové dny jsou příznivé pro ošetření a výsadbu rostlin, pěstovaných pro listy, sekání trávníku a ošetření rostlin v jezírku. Je to vhodný čas i pro přeházení kompostu nebo založení nového kompostu. 20. června odpoledne a 22. června hned po ránu jsou příznivé konstelace pro tyto práce, protože nejprve Luna tvoří s Jupiterem a Sluncem "velký trigon" a pak je součástí "velkého draka" s Venuší, Neptunem a Plutem. Slunce v raku tvoří trigon s Jupiterem. Tyto energie tak podpoří dobrý růst rostlin a jejich životaschopnost. Můžeme proto vysadit sazeničky salátu, vyset špenát, či posekat trávník. Listy špenátu nebo salát, sklizené po ránu, budou krásně křupavé.

22. až 24. ČERVNA

22. června před půl třetí odpoledne vstoupí dorůstající Luna do ohnivého znamení střelce. Plodové dny využijeme pro sběr dozrálých plodů a k odstranění všech poškozených plodů. Také ošetříme rajčata, kterým vylamujeme boční výhony. Prohlédneme také růže, jestli nejsou napadené mšicemi a případně je můžeme postříkat výluhem z tabáku.

Výluh si připravíme následovně: 150g tabáku rozmícháme ve 3 litrech vody, za občasného míchání vaříme pod pokličkou nejméně 1 hodinu. Vychladlý a scezený výluh použijeme na postřik.

24. až 26. ČERVNA

24. června před půl třetí odpoledne vstoupí Luna do znamení kozoroha a v 19:45 nastane úPLNĚK. Proto je vhodné nechat tento den zahradu v klidu.

Následující dny můžeme využít k okopání a vypletí záhonů.

TIP

Těsně po úplňku můžeme také pohnojit třeba jíchou z kopřiv, který slouží i jako ochrana proti mšicím.
Příprava: 1 kg čerstvých nebo 200 g sušených kopřiv zalijeme 10 l vody. Necháme 14 dní kvasit a přitom každý den zamícháme. Na zálivku zředíme jíchu vodou v poměru 1:10, na postřik 1:20. Pokud chceme jen výluh proti mšicím, stačí nechat stát kopřivy s vodou 24 hodin a pak použít na postřik.

26. až 28. ČERVNA

26. června před půl čtvrtou odpoledne vstoupí ubývající Luna do vzdušného znamení Vodnáře. Květové dny přináší více světla a vzduchu, proto je ideální vyvětrat skleník a ošetřit rostliny, pěstované pro květy. Můžeme zaset kopr a zkontrolovat listy květáku nebo brokolice, jestli na nich nejsou larvy běláska. Můžeme je buď ručně sesbírat nebo postříkat výluhem z aromatických bylin jako je šalvěj, rozmarýn mateřídouška, máta peprná. Možná by stálo za úvahu preventivně vysázet tyto rostliny mezi květák, brokolici nebo zelí. Tyto dny jsou také vhodné pro sběr bylin a příznivý termín je 28. června kolem 11. hodiny.

28. až 30. ČERVNA

28. června před půl osmou večer vstoupí ubývající Luna do vodního znamení ryb. Za listových dnů ošetřujeme a sklízíme listovou zeleninu, sekáme trávník. Ideální termín pro tyto práce je 29. června ráno, kdy ještě doznívá konjunkce Luny s Jupiterem a Luna je v trigonu se Sluncem. 30. června k večeru je vhodné vyvětrat skleník, aby větší vlhkost nepodpořila vznik plísní.

Sdílet na Facebooku
Jana Vavřínová

Jana Vavřínová

Zdraví v horoskopu Astrologické poradenství Zahradničení s hvězdami

Poskytuji služby v oblasti astrologického poradenství. Zpracovávám horoskopy nativní, progresivní, partnerské, okamžiku atd. Snažím se skrze horoskop osvětlit Vaše momentální nastavení, abyste pochopili situace, které se Vám právě dějí.

Podobné články

Na vlastní kůži

Všechny prožité události v nás zanechají otisk, který nás formuje

Zahradnický kalendář

Zahradničení s hvězdami

Sázení nebo zasetí ve vhodném období, vytvoří rostlinkám ideální podmínky pro růst, jsou silnější, mají větší výnosy a jsou odolnější proti škůdcům nebo plísním.

Horoskop na dnes
Přidej si Zverokruh.cz na plochu! Přidat na plochu