Zpět na články

Zdolání panické ataky

V poslední době se zamýšlím nad příčinami, které spouští panické ataky nebo úzkosti a nad možností jak je zpracovat nebo jim předejít.

Zdolání panické ataky

Zdolání panické ataky

V poslední době se zamýšlím nad příčinami, které spouští panické ataky nebo úzkosti a nad možností jak je zpracovat nebo jim předejít. Lidé, které tato situace postihne, ji v tom okamžiku vnímají jako život ohrožující a nebezpečnou. Nevědí, jak si s ní poradit, ani co ji způsobuje. V dnešní době se velmi často na první místo klade rozum a opomíjejí se vnitřní pocity a emoce, které v podstatě řídí náš mozek.

Představme si jak se cítíme, když máme z něčeho strach, cítíme se v ohrožení, máme strach o své blízké nebo nás někdo hodně naštve. Tyto vnitřní procesy vyšlou signál do mozku, že jsme v ohrožení. Mozek spustí zvýšenou tvorbu hormonů nadledvinek pro boj o přežití, který máme zakódovaný. V tu chvíli se nám sevře žaludek, srdce nám začne rychle být, potí se nám ruce a nejsme schopni logicky myslet. Každý z nás je jiný, má jiné schopnosti a možnosti vyrovnat se s touto situací. Někdo začne aktivně bojovat a něco se situací dělat, někdo uteče a jiný ustrne, neschopen tuto situaci řešit. Každá aktivita ať už útok nebo útěk je lepší než strnutí, protože aktivitou svaly nadbytek hormonů zpracují a tělo se s touto situací dokáže vyrovnat. Pokud ustrneme a neděláme nic, tak množství hormonů zaplaví tělo a nejsme schopni se z této situace vymanit. Pak může docházet k výše uvedeným pocitům úzkosti, bušení srdce, pocení, třesu atd.. Když už víme, jak to funguje, tak je důležité, naučit se metody, jak předcházet těmto situacím a ve chvíli stresu je použít.

Musíme se naučit reagovat v této situací, abychom ji byli schopni zvládnout a překonali strnutí a stres. Je proto nutné učit se práci s dechem a když cítíme, že nás zaplavuje stres a pocit úzkosti, začít dýchat do břicha, kdy je nádech kratší než výdech. V tu chvíli se soustředíme na jiný podnět, tělo přestane vysílat do mozku poplašné signály a situaci dostaneme pod kontrolu. Nebo se můžete naučit metodou EFT ťukat na energetické body a odbourat tak stres a strach.

Z pohledu astrologie se mohou s pocitem úzkosti setkávat lidé se silným Marsem, který představuje krevní oběh a také třeba boj. Může to být Mars v beranu, na MC na Ascendentu nebo i Mars ve štíru. Současně bývá v horoskopu protipólem silného Marse naopak oslabení, což může představovat například zablokované Slunce v raku, rybách ve vahách třeba Saturnem, Neptunem či Plutem. K tomu se může přidat ještě konjunkce Pluta s Lunou, kdy hlavně v ženském horoskopu nebo u malých dětí, se může tělo zaplavovat hormony a vyvolávat strach a stres. Zrovna tak Slunce ve 4. nebo 12. domě si tolik netroufá. Tito lidé jsou ohleduplnější a nejsou to takoví bojovníci, proto nedokážou aktivní energii Marsu vyjádřit a zpracovat zvýšené množství testosteronu v těle. Tyto ataky se mohou projevit jenom občas, například při tranzitu Pluta nad Marsem, který hormonálně ještě zvýší agresivní energii. Pro to, abychom se naučili využívat tuto aktivní marsovskou energii, je potřeba pravidelně sportovat, abychom ji tzv. vybili" a cítili se silnější zvládat krizové situace, ale vždy musí následovat i odpočinek a dostatečný spánek.

Co poradit lidem, kteří zažívají pocity strachu, úzkosti nebo paniky a chtějí na sobě pracovat? Jak nabýt zpět ztracenou rovnováhu vlastními silami? Kromě výše popsaných metod, mě také velmi inspirovala kniha, kterou napsal psychiatr David Servan Schreiber "Uzdravení bez léků". Popisuje zde metodu, která spojuje naše srdce s mozkem a jejím praktikováním se na sebe dokážeme ve chvílích stresu napojit, aktivovat parasympatický systém a emoce brzdit. Málokdo z nás si uvědomuje, že v běžném životě v podstatě nevnímáme svoje srdce a pocity. Pokud si však uvědomíme, že v podstatě mozek reaguje na to, jaké signály vysílá naše srdce a naše střeva, tak nám je rázem jasné, že bez propojení na sebe se neobejdeme. Pokusme se na chvíli ztišit, napojit na své srdce a cítit v něm lásku a pocit bezpečí. Náhle si uvědomíme, že se usmíváme, protože i mozek se cítí v bezpečí a nevysílá bláznivé signály na zvýšenou tvorbu hormonů.

Zkusme se takto napojit pár minut denně abychom se cítili šťastnější a měli se rádi.

" Sdílet na Facebooku
Jana Vavřínová

Jana Vavřínová

Zdraví v horoskopu Astrologické poradenství Zahradničení s hvězdami

Poskytuji služby v oblasti astrologického poradenství. Zpracovávám horoskopy nativní, progresivní, partnerské, okamžiku atd. Snažím se skrze horoskop osvětlit Vaše momentální nastavení, abyste pochopili situace, které se Vám právě dějí.

Podobné články

Na vlastní kůži

Všechny prožité události v nás zanechají otisk, který nás formuje

Najdi v sobě smířlivost

Cykly Slunce, měsíc a planety Emoce a naděje Tarot a výklad karet

Také nyní silně vnímáte onu protikladnou situaci, kde jedno popírá druhé a hledáte nějakou mantru, opěrný bod? S tím vám může pomoci tarotové okénko.

Horoskop na dnes
Přidej si Zverokruh.cz na plochu! Přidat na plochu